Monreale & Palermo
Op weg naar Monreale met zijn indrukwekkende kathedraal. Het interieur is volledig bedekt met gouden mozaïeken die scenes uit de bijbel verbeelden. Met een oppervlakte van ongeveer 6000m2 is dit een van de grootste en meest indrukwekkende mozaïekensembles ter wereld. Zelf als je niet gelovig bent denk ik dat je dit prachtig zult vinden.
We vervolgen onze weg naar Palermo. Hier bezoeken we de kerk van San Giovanni degli Eremiti, met haar rode koepels en sfeervolle kloostergang.
We genieten van de leuke straatjes in het oude Palermo.
Voor deze trip hadden we een Vlaamse gids, dat luistert toch wel een stuk relaxer.
We bekijken nog de barokke kerk van Santa Caterina waar het interieur rijk aan marmer is. (En plastic doorzichtige stoeltjes.)
We wandelen nog verder door de hoofdstraat van Palermo en nemen aan het eind afscheid van onze gids. Het was stervens druk in Palermo, mede dat er 2 cruiseschepen in de haven lagen. Toen we daar langs reden, zagen we dat het de Costa Smeralda was, waar wij de Middelandse zee cruise mee gedaan hebben. Het was nog een beetje coronacrisis, en wij zijn daarom niet in Palermo aangemeerd maar in Messina.
Het wordt tijd voor onze lunch/picknick. De bus rijd helemaal naar boven Monte Pellegrino op, daar staat een beeld van Rosalie. Dit uitkijkpunt steekt 458 meter boven zeeniveau uit, en het beeld, bovenop een kleine kalkstenen heuvel, lijkt Palermo en zijn inwoners, met name de zeelieden, te beschermen.
Rosalie is een Siciliaanse patroonheilige die daar Santa Rosalia wordt genoemd. Zij was een kluizenares die in de middeleeuwen leefde en stierf in de grotten van Monte Pellegrino. Daar werden in de zomer van 1624 haar beenderen teruggevonden.
De heilige Rosalia, die direct na haar dood door de inwoners van Palermo heilig werd verklaard, is sinds 1624 de beschermheilige van Palermo omdat zij de stad bevrijdde van de pest die daar in 1624 uitbrak. Toen haar beenderen waren gevonden was de pest gelijk verdwenen!
Elk jaar op 14 juli worden haar beenderen tijdens een prosessie vervoerd.
De lunch was verzorgd door onze chauffeur Giuseppe. Hij heeft zo zijn adresjes. Het was heerlijk. Siciliaanse pizza, arancina, witte en rode wijn* gisteren getapt in Marsala, kersen, abrikosen en natuurlijk als toetje cannelone.
*water en cola voor de blauwe knoop.
Hierna zouden we afgezet worden in centrum Palermo, maar er werd unaniem gekozen voor het hotel.
Daar een limoncellospritz gedronken en even uit de warmte gaan zitten.... de dag begint hier met rond de 25° en loopt op tot 30+°. We houden het nog steeds uit als er genoeg schaduw is 😁😁😁

En die rommelige straten zijn ook etg leuk!
En eten in Italië is heerlijk ( vindt ik), luitjes geniet ervan.